"Neptün Wiki:Hakkında" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Neptün Wiki sitesinden
Şuraya atla: kullan, ara
k
1. satır: 1. satır:
Başlıyoruz
+
[[Dosya:Neptunelogo.png|thumb|300px|Neptün Hakkında]]
 +
<big>Neptün Yazılım müşterileri için hazırlanmış '''''Neptün Wiki'ye''''' hoş geldiniz.</big>
 +
--------
 +
Neptün Yazılım, 2013'te kurulmasından itibaren üretilen tüm. [[Neptün Wiki:Tarih|Kurulduğu günden itibaren]], internetin en geniş kaynak sitesi olma yönünde ilerlemektedir. Vikipedi, içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedidir. Bu site [[viki]] teknolojisini kullanır, yani dünya üzerinde internete bağlı bilgisayarı olan herhangi bir kişi, -çok az sayıdaki korumalı sayfa dışındaki- tüm sayfalarda ekleme, çıkartma, düzenleme yapabilir. Yapılması gereken tek şey sayfanın üstünde bulunan '''''"Değiştir"''''' veya '''''"Kaynağı değiştir"''''' düğmelerinden birine basmaktır. Bu düğmeler, sayfayı değiştirmenizi ya da sayfaya ekleme yapmanızı sağlar.
 +
 
 +
Türkçe Vikipedi, diğer tüm dillerdeki Vikipedilerle birlikte, kâr amacı gütmeyen [[Wikimedia Vakfı]]'nın tescilli markasıdır. Vakfa ait Vikipedi'ye kardeş projeler de mevcuttur. Vikipedi'de ve kardeş projelerde, [[Neptün Wiki:Cesur ol|cesur olup]] sayfalara katkıda bulunmanız teşvik edilmekte ve istenmektedir. Siz de bilginizi bu ortaklaşa çalışma ortamında paylaşın.
 +
 
 +
Her maddede bulunan [[Yardım:Bağlantı|bağlantılar]] sizi diğer ilgili maddelere ve ek bilgilere yönlendirecektir. Vikipedi'nin yazı düzenleme kurallarına uygun olmak ve kabul edilebilir bir standartta olmak kaydıyla, bilgi eklemeniz, referans vermeniz, alıntılar eklemeniz memnuniyetle karşılanacaktır. Bilgi eklerken ya da sayfayı geliştirirken yanlışlıkla Vikipedi'yi bozacağınızdan korkmanıza gerek yoktur, çünkü diğer [[Vikipedist]]ler hemen size tavsiyede bulunacaklar veya gerekiyorsa bariz hataları düzelteceklerdir. Ayrıca, Vikipedi Ansiklopedi Yazılımı "MediaWiki", editör kaynaklı hataların kolayca geri alınabilmesini sağlayacak şekilde özenle tasarlanmıştır.
 +
 
 +
Vikipedi, esas olarak herkesin katkıda bulunabileceği sürekli genişleyen bir site olduğu için, nitelik olarak basılı başvuru kaynaklarından önemli şekilde ayrılır. Özellikle eski maddelerin daha anlaşılır ve dengeli olmasına karşın yenileri eksik, hatalı, ansiklopedik olmayan bilgilerle veya katkıda bulunmuş olan kişinin öznel yargılarıyla oluşturulmuş olabilir. Kullanıcılar, doğru bilgiye ulaşmak ve hatalı bilgilerin farkına varmak için bunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Öte yandan, Vikipedi dinamiktir ve sürekli günceldir. İçeriğinin hazırlanması ve güncellenmesi sadece dakikalar veya saatler alır. Bütün bu hazırlama ve güncelleme işlemleri basılı ansiklopedilerde olduğu gibi aylar, hatta yıllar sürmez.
 +
 
 +
Eğer henüz yapmadıysanız, sizin birkaç dakikanızı ayırarak [[Neptün Wiki:Vikipedi ne değildir|Vikipedi nedir, ne değildir]] <!--ve [[Neptün Wiki:Vikipedi ile araştırma|Vikipedi ile araştırma]]'yı--> sayfasını okumaya davet ediyoruz. Böylece Vikipedi'yi nasıl kullanacağınızı veya katkıda bulunacağınızı öğrenebilirsiniz. Ana konularla ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
 +
 
 +
İyi çalışmalar!
 +
 
 +
 
 +
== Neptün Wiki'yi verimli kullanım yolları ==
 +
=== İçindekiler ===
 +
Birçok kişi bu siteye bilgi edinmek, diğerleri de bildiklerini paylaşmak için gelmektedir. Şu anda bile düzinelerce madde sayfası kullanıcılar tarafından değiştirilmekte, geliştirilmektedir. Son değişikliklere [[:Özel:Recentchanges|Son değişiklikler]] sayfasından göz atabilirsiniz. [[:Özel:Newpages|Yeni eklenen maddeler]] de kayıt edilmektedir. Farklı türden birçok kişi [[Neptün Wiki:Vikipedi'yi kim yazıyor?|Vikipedi'ye katkıda bulunmaktadır]].
 +
 
 +
Vikipedi ayrıca devam eden birçok [[Neptün Wiki:VikiProje|proje]] barındırmaktadır. Her katılımcının ümidi başkalarına yararlı ve doğru bilgi iletmektir ve projeler bu çabaları koordine etmeye yardımcı olur. Birçok madde en başta [[Neptün Wiki:Taslak madde|taslak]] olarak başlar, ama katılım arttıkça '''[[Neptün Wiki:Seçkin madde nedir?|Seçkin Madde]]''' haline gelip ana sayfada yer alabilir.
 +
 
 +
Aradığınız bilgiyi bulamıyorsanız [[Neptün Wiki:Sorular|Sorular]] sayfasından ihtiyacınız olan sayfaya ulaşıp, gönüllülerin size cevap vermesini isteyebilirsiniz. Eğer aradığınız bir konu hakkında Vikipedi'de hiçbir maddenin olmadığına eminseniz [[Neptün Wiki:Madde istekleri|İstekler]] sayfasında açılmasını istediğiniz konudan bahsedebilir veya araştırıp bu maddeyi kendiniz yazabilirsiniz.
 +
 
 +
Ayrıca isteğinize göre [[Özel:Random|rastgele sayfa]]larda gezebilirsiniz.
 +
 
 +
Vikipedi başka dillerde de mevcuttur. Vikipedi'nin 200'den fazla dilde (bkn. [[Neptün Wiki:Vikipediler|diğer diller]]) sürümü bulunmaktadır. Vikipedi ile alâkalı projeler arasında bir [http://tr.wiktionary.org/wiki/ sözlük], [http://tr.wikiquote.org/wiki/ alıntılar], [http://tr.wikibooks.org/wiki/ kitaplar], [http://tr.wikisource.org/wiki/ bilimsel referans kaynakları] ve bir [http://tr.wikinews.org/wiki/ haber servisi] de dahildir. Tüm bunlar ayrı topluluklar tarafından oluşturulmaktadır ve çoğu zaman başka kaynaklarda bulunmayacak bilgiler içerirler.
 +
 
 +
=== Bilgiler arasında yol bulma ===
 +
Vikipedi sayfaları arasında iç bağlantılar bulunur. Eğer [[Neptün Yazılım|bunun]] gibi bir bağlantı görürseniz bunun anlamı sitede bir başka maddenin okuduğunuz konuyla alâkası olduğunu ve orada daha ayrıntılı bilgi bulabileceğinizi gösterir. Farenizin imlecini bağlantının üstünde tutarsanız, bağlantının sizi nereye yönlendireceğini görebilirsiniz. Daha fazla bilgiye bir tıklama uzaktasınız.
 +
 
 +
Çoğu sayfanın sonunda diğer bağlantılar bulunabilir. Bu bağlantılar Vikipedi'de veya internette konu ile alakalı sayfalar, başvuru belgeleri ve [[Neptün Wiki:Kategori|Vikipedi kategorileri]]nden oluşabilir. Bağlantılar arasında dolaşıp daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
 +
 
 +
Bazı sayfalarda sözlük anlamları, sesli-kitap okumaları, alıntılar veya aynı konunun bir başka dilde anlatımına bağlantılar da bulunabilir. Eğer gerekli görüyorsanız veya eksik ise, bir sayfaya uygun bağlantıları ekleyebilirsiniz. Bu da Vikipedi'ye katkıda bulunmanın bir yoludur.
 +
 
 +
===İstatistikler ===
 +
:''Ana maddeler: [[Neptün Wiki:İstatistikler]], [[Wikipedia:Size of Wikipedia|Vikipedi'nin boyutu]]''
 +
[http://en.wikipedia.org/wikistats/EN/Sitemap.htm 100'den fazla dilde], [http://en.wikipedia.org/wikistats/EN/TablesArticlesTotal.htm 3.800.000 madde] üzerinde çalışan [http://en.wikipedia.org/wikistats/EN/TablesWikipediansEditsGt5.htm 48.000 aktif editör] vardır. Bugün itibariyle [[Türkçe]] Vikipedi'de {{NUMBEROFARTICLES}} madde vardır; Vikipedi'nin sahip olduğu bilgi birikimini artırmak için hergün tüm dünyadan [http://www.wikipedia.org/wikistats/EN/TablesUsageVisits.htm yüz binlerce] ziyaretçi on binlerce değişiklik yapmakta, binlerce yeni madde başlatmaktadır. Katkıda bulunmak için ziyaretçilerde herhangi bir özel nitelik aranmamaktadır ve her yaştan insan [[Neptün Wiki:Vikipedi'yi kim yazıyor?|Vikipedi'ye madde yazımına]] yardım etmektedir.
 +
 
 +
Vikipedi'deki tüm metin, resimlerin büyük bir kısmı ve diğer içerik, [[GNU Özgür Belgeleme Lisansı]] (GÖBL) ile lisanslanmıştır. GÖBL lisansı, içeriğin özgürce dağıtılıp çoğaltılabilmesini garantilemesine rağmen, yapılan katkılar katkıda bulunanın mülkiyetinde kalırlar. (Daha fazla bilgi için bkz: [[Neptün Wiki:Telif hakları|telif hakkı uyarısı]] ve [[Neptün Wiki:Genel sorumluluk reddi|sorumluluk reddi]].)
 +
 
 +
=== Perdenin arkasında olanlar ===
 +
 
 +
Vikipedi, bütün [[Wikimedia]] projelerinde bir [[açık kaynak]] ve [[özgür yazılım]] olan [[MediaWiki]] yazılımını kullanmaktadır.
 +
 
 +
Çeşitli projeleri üzerinde barındıran donanımımız, dünya üzerindeki birçok hosting merkezindeki yaklaşık 100 sunucudan oluşmaktadır. Sunucularımız hakkında bilgiye [[m:Wikimedia_servers|buradan]] erişebilirsiniz.
 +
 
 +
 
 +
==Geri bildirim ve sorular==
 +
 
 +
Vikipedi'nin zaten kendisi (ansiklopedi yaratma amaçlı) bir topluluk projesidir. İçerik hakkındaki geri bildirimler (görüşler), maddenin tartışma sayfasında belirtilmelidir. Ayrıca, eğer yeterli bilgi birikiminiz varsa ve yapabileceğinizi düşünüyorsanız [[Neptün Wiki:Cesur ol|cesurca]] sayfalara bilgi eklemeniz ve yanlış bilgileri düzeltmeniz memnuniyetle karşılanacaktır.
 +
 
 +
===Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)===
 +
:''Ana madde: [[Neptün Wiki:Sıkça Sorulan Sorular]]''
 +
:''SSS dizini: [[:Kategori:Vikipedi SSS|Bütün SSS sayfalarının bir listesi]]''
 +
 
 +
===Geri bildirim vermek===
 +
 
 +
Vikipedi içinde; soru sormak, geri bildirim vermek, öneri ve yorumlarda bulunmak için de kullanılabilecek bir gerginlik ve anlaşmazlık giderme mekanizması bulunmaktadır:
 +
* [[Neptün Wiki:Tartışma sayfası|Tartışma sayfaları]] - bir madde veya ilkenin içeriğini tartışmak için genellikle ilk kullanabileceğiniz yöntem ilgili maddenin üstündeki ''tartışma'' düğmesini tıklamaktır.
 +
* [[Neptün Wiki:Vandalizm]] - vandalizmi bildirmek (vandalizmi rapor edebileceğiniz gibi kendiniz de saldırıyı geri alabilirsiniz).
 +
* [[Neptün Wiki:Anlaşmazlıkların giderilmesi|Anlaşmazlıkların giderilmesi]] - maddenin tartışma sayfasında çözülemeyen anlaşmazlıklar için.
 +
* [[Neptün Wiki:Köy çeşmesi|Köy çeşmesi]] - Vikipedi tartışma bölümü, [[Neptün Wiki:Topluluk portalı|topluluk portalı]]nın bir parçası.
 +
 
 +
Ayrıca bkz:
 +
 
 +
* [http://bugzilla.wikimedia.org Hata izleyicisi], Vikipedi veya Vikipedi'yi çalıştıran [[MediaWiki]] yazılımı hakkında sorun bildirmek için
 +
* [[Neptün Wiki:Köy çeşmesi (istekler)|Köy çeşmesi: istekler sayfası]] politikalar dışındaki istekler için
 +
* [[Neptün Wiki:Danışma masası]] - Eğer diğer sayfalar soru(nu)nuzu çözemezse Vikipedi'nin genel yardım masası
 +
 
 +
===Madde istekleri ve Bilge===
 +
Kullanıcıların, belirli bir konunun araştırılıp yazımını sağlayabileceği veya bir konu hakkında bilgi alabileceği sayfalar:
 +
* [[Neptün Wiki:Madde istekleri]] - bir maddenin gelecekte yazılması için madde isteğinde bulunma sayfası.
 +
* [[Neptün Wiki:Bilge]] - herhangi bir konu hakkında soru sorma sayfası.
 +
Bu sayfaları özgürce kullanabilmenize rağmen, Vikipedi'nin yapısı gereği, öncelikle öğrenmek istediğiniiz şeyi Vikipedi'de aramanız, eğer bulamazsanız araştırıp eklemeniz tavsiye edilir. Böylelikle araştırmanızdan hem siz hem de diğer kullanıcılar yararlanabilecektir.

06:22, 16 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Neptün Hakkında

Neptün Yazılım müşterileri için hazırlanmış Neptün Wiki'ye hoş geldiniz.


Neptün Yazılım, 2013'te kurulmasından itibaren üretilen tüm. Kurulduğu günden itibaren, internetin en geniş kaynak sitesi olma yönünde ilerlemektedir. Vikipedi, içeriği dünyanın her köşesinden gönüllü insanlar tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedidir. Bu site viki teknolojisini kullanır, yani dünya üzerinde internete bağlı bilgisayarı olan herhangi bir kişi, -çok az sayıdaki korumalı sayfa dışındaki- tüm sayfalarda ekleme, çıkartma, düzenleme yapabilir. Yapılması gereken tek şey sayfanın üstünde bulunan "Değiştir" veya "Kaynağı değiştir" düğmelerinden birine basmaktır. Bu düğmeler, sayfayı değiştirmenizi ya da sayfaya ekleme yapmanızı sağlar.

Türkçe Vikipedi, diğer tüm dillerdeki Vikipedilerle birlikte, kâr amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı'nın tescilli markasıdır. Vakfa ait Vikipedi'ye kardeş projeler de mevcuttur. Vikipedi'de ve kardeş projelerde, cesur olup sayfalara katkıda bulunmanız teşvik edilmekte ve istenmektedir. Siz de bilginizi bu ortaklaşa çalışma ortamında paylaşın.

Her maddede bulunan bağlantılar sizi diğer ilgili maddelere ve ek bilgilere yönlendirecektir. Vikipedi'nin yazı düzenleme kurallarına uygun olmak ve kabul edilebilir bir standartta olmak kaydıyla, bilgi eklemeniz, referans vermeniz, alıntılar eklemeniz memnuniyetle karşılanacaktır. Bilgi eklerken ya da sayfayı geliştirirken yanlışlıkla Vikipedi'yi bozacağınızdan korkmanıza gerek yoktur, çünkü diğer Vikipedistler hemen size tavsiyede bulunacaklar veya gerekiyorsa bariz hataları düzelteceklerdir. Ayrıca, Vikipedi Ansiklopedi Yazılımı "MediaWiki", editör kaynaklı hataların kolayca geri alınabilmesini sağlayacak şekilde özenle tasarlanmıştır.

Vikipedi, esas olarak herkesin katkıda bulunabileceği sürekli genişleyen bir site olduğu için, nitelik olarak basılı başvuru kaynaklarından önemli şekilde ayrılır. Özellikle eski maddelerin daha anlaşılır ve dengeli olmasına karşın yenileri eksik, hatalı, ansiklopedik olmayan bilgilerle veya katkıda bulunmuş olan kişinin öznel yargılarıyla oluşturulmuş olabilir. Kullanıcılar, doğru bilgiye ulaşmak ve hatalı bilgilerin farkına varmak için bunu göz önünde bulundurmalıdırlar. Öte yandan, Vikipedi dinamiktir ve sürekli günceldir. İçeriğinin hazırlanması ve güncellenmesi sadece dakikalar veya saatler alır. Bütün bu hazırlama ve güncelleme işlemleri basılı ansiklopedilerde olduğu gibi aylar, hatta yıllar sürmez.

Eğer henüz yapmadıysanız, sizin birkaç dakikanızı ayırarak Vikipedi nedir, ne değildir sayfasını okumaya davet ediyoruz. Böylece Vikipedi'yi nasıl kullanacağınızı veya katkıda bulunacağınızı öğrenebilirsiniz. Ana konularla ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

İyi çalışmalar!


Neptün Wiki'yi verimli kullanım yolları

İçindekiler

Birçok kişi bu siteye bilgi edinmek, diğerleri de bildiklerini paylaşmak için gelmektedir. Şu anda bile düzinelerce madde sayfası kullanıcılar tarafından değiştirilmekte, geliştirilmektedir. Son değişikliklere Son değişiklikler sayfasından göz atabilirsiniz. Yeni eklenen maddeler de kayıt edilmektedir. Farklı türden birçok kişi Vikipedi'ye katkıda bulunmaktadır.

Vikipedi ayrıca devam eden birçok proje barındırmaktadır. Her katılımcının ümidi başkalarına yararlı ve doğru bilgi iletmektir ve projeler bu çabaları koordine etmeye yardımcı olur. Birçok madde en başta taslak olarak başlar, ama katılım arttıkça Seçkin Madde haline gelip ana sayfada yer alabilir.

Aradığınız bilgiyi bulamıyorsanız Sorular sayfasından ihtiyacınız olan sayfaya ulaşıp, gönüllülerin size cevap vermesini isteyebilirsiniz. Eğer aradığınız bir konu hakkında Vikipedi'de hiçbir maddenin olmadığına eminseniz İstekler sayfasında açılmasını istediğiniz konudan bahsedebilir veya araştırıp bu maddeyi kendiniz yazabilirsiniz.

Ayrıca isteğinize göre rastgele sayfalarda gezebilirsiniz.

Vikipedi başka dillerde de mevcuttur. Vikipedi'nin 200'den fazla dilde (bkn. diğer diller) sürümü bulunmaktadır. Vikipedi ile alâkalı projeler arasında bir sözlük, alıntılar, kitaplar, bilimsel referans kaynakları ve bir haber servisi de dahildir. Tüm bunlar ayrı topluluklar tarafından oluşturulmaktadır ve çoğu zaman başka kaynaklarda bulunmayacak bilgiler içerirler.

Bilgiler arasında yol bulma

Vikipedi sayfaları arasında iç bağlantılar bulunur. Eğer bunun gibi bir bağlantı görürseniz bunun anlamı sitede bir başka maddenin okuduğunuz konuyla alâkası olduğunu ve orada daha ayrıntılı bilgi bulabileceğinizi gösterir. Farenizin imlecini bağlantının üstünde tutarsanız, bağlantının sizi nereye yönlendireceğini görebilirsiniz. Daha fazla bilgiye bir tıklama uzaktasınız.

Çoğu sayfanın sonunda diğer bağlantılar bulunabilir. Bu bağlantılar Vikipedi'de veya internette konu ile alakalı sayfalar, başvuru belgeleri ve Vikipedi kategorilerinden oluşabilir. Bağlantılar arasında dolaşıp daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Bazı sayfalarda sözlük anlamları, sesli-kitap okumaları, alıntılar veya aynı konunun bir başka dilde anlatımına bağlantılar da bulunabilir. Eğer gerekli görüyorsanız veya eksik ise, bir sayfaya uygun bağlantıları ekleyebilirsiniz. Bu da Vikipedi'ye katkıda bulunmanın bir yoludur.

İstatistikler

Ana maddeler: Neptün Wiki:İstatistikler, Vikipedi'nin boyutu

100'den fazla dilde, 3.800.000 madde üzerinde çalışan 48.000 aktif editör vardır. Bugün itibariyle Türkçe Vikipedi'de 180 madde vardır; Vikipedi'nin sahip olduğu bilgi birikimini artırmak için hergün tüm dünyadan yüz binlerce ziyaretçi on binlerce değişiklik yapmakta, binlerce yeni madde başlatmaktadır. Katkıda bulunmak için ziyaretçilerde herhangi bir özel nitelik aranmamaktadır ve her yaştan insan Vikipedi'ye madde yazımına yardım etmektedir.

Vikipedi'deki tüm metin, resimlerin büyük bir kısmı ve diğer içerik, GNU Özgür Belgeleme Lisansı (GÖBL) ile lisanslanmıştır. GÖBL lisansı, içeriğin özgürce dağıtılıp çoğaltılabilmesini garantilemesine rağmen, yapılan katkılar katkıda bulunanın mülkiyetinde kalırlar. (Daha fazla bilgi için bkz: telif hakkı uyarısı ve sorumluluk reddi.)

Perdenin arkasında olanlar

Vikipedi, bütün Wikimedia projelerinde bir açık kaynak ve özgür yazılım olan MediaWiki yazılımını kullanmaktadır.

Çeşitli projeleri üzerinde barındıran donanımımız, dünya üzerindeki birçok hosting merkezindeki yaklaşık 100 sunucudan oluşmaktadır. Sunucularımız hakkında bilgiye buradan erişebilirsiniz.


Geri bildirim ve sorular

Vikipedi'nin zaten kendisi (ansiklopedi yaratma amaçlı) bir topluluk projesidir. İçerik hakkındaki geri bildirimler (görüşler), maddenin tartışma sayfasında belirtilmelidir. Ayrıca, eğer yeterli bilgi birikiminiz varsa ve yapabileceğinizi düşünüyorsanız cesurca sayfalara bilgi eklemeniz ve yanlış bilgileri düzeltmeniz memnuniyetle karşılanacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

Ana madde: Neptün Wiki:Sıkça Sorulan Sorular
SSS dizini: Bütün SSS sayfalarının bir listesi

Geri bildirim vermek

Vikipedi içinde; soru sormak, geri bildirim vermek, öneri ve yorumlarda bulunmak için de kullanılabilecek bir gerginlik ve anlaşmazlık giderme mekanizması bulunmaktadır:

Ayrıca bkz:

Madde istekleri ve Bilge

Kullanıcıların, belirli bir konunun araştırılıp yazımını sağlayabileceği veya bir konu hakkında bilgi alabileceği sayfalar:

Bu sayfaları özgürce kullanabilmenize rağmen, Vikipedi'nin yapısı gereği, öncelikle öğrenmek istediğiniiz şeyi Vikipedi'de aramanız, eğer bulamazsanız araştırıp eklemeniz tavsiye edilir. Böylelikle araştırmanızdan hem siz hem de diğer kullanıcılar yararlanabilecektir.